Joulunalusaikaa ja vuoden loppua

Perjantai 19.12.2014 klo 22:43


Jouluun on enää vain muutama yö ja kaikki lapset uskovat joulupukkiin ja taikaan,jolla pukki toteuttaa toiveet. Me Säyneisessä tahtoisimme myös näinä päivinä uskoa joulupukkiin,joka toisi päättäjien mieliin uskoa tulevaan ja uskoa maaseudun elämään ja koulumme saisi jostain sen taikasiunauksen ja tähdenlennon, jotta koulu saisi jatkaa toimintaansa edelleen. Olemme kuulleet kyllästymiseen asti valitusta lasten vähyydestä,koulutuksen kalleudesta ja kaikesta muustakin. Mutta kuitenkin järkiperäisesti ajateltuna lähikoulu,pieni taajamakoulu on se paras alkuopetuksen opinahjo, sanokoot pelkkiin kylmiin lukuihin tuijottajat mitä tahansa.

Mistä löytyisi se ymmärrys,se inhimillisyys, se usko siihen tulevaan. Ei lopettamalla,sulkemalla,supistamalla luoda tulevaisuutta missään asiassa. On oltava kaukokatseisuutta, on oltava luottamusta siihen, että elämä maaseudulla onkin se tulevaisuuden juttu, se pointti, se case. Me yksittäiset ihmiset olemme voimattomia vallan ja vallankäyttäjien kynsissä. Mistä löytyisi se viisasten kivi tähänkin asiaan?

Vakavaa asiaa näin Joulun alla.Mutta sitä se on. Joulu on rakkauden,lähimmäisten ja lasten juhla. Se on aikaa, jolloin välitetään toisista, jolloin osoitetaan se välittäminen. Osa ihmisistä onneksi viettää  Joulua sen suhteen ympäri vuoden. Osalla ei tunnu Joulumieltä löytyvän koskaan. Jos jotain saisin joulupukilta toivoa,niin toivoisin sitä viisautta ja ymmärrystä päättäjille, katsetta eteenpäin, ei vanhojen asioiden,kaunojen,kiistojen vatkaamista. Vaan ymmärrystä, inhimillisyyttä ja uudenluomista. Mahdollisuuksien antamista myös meidän taajamaamme,meidän kyläämme,joka tuntuu olevan heittopussina jatkuvasti.

Meidän kylämme elää,hengittää kenties vahvempana kuin aikoihin. Se pursuu elinvoimaa,intoa ja iloa. Ja Joulun me vietämme ilolla ja hartaudella. Jos pakkasherra suo niin valaisemme aattokirkon tien jäälyhdyin. Jos pakkasta ei tule tarpeeksi aikaisin,niin sitten tehdään jäälyhdyt uudeksi vuodeksi. Mutta koko ajan me teemme jotain. Ja sitä tekemistä me tulemme jatkamaan joka tapauksessa päättäkööt päättäjät mitä tahansa. Mutta joskus toivoisi sitä todellista tukea ja ymmärrystä myös sieltä päin.

Kenties kirjoitan oikean Jouluisen tarinan vielä Jouluksi ihan ilman koulupolitiikkaa, mutta  30.12. kokoontuu valtuusto, jolla on päätäntävalta kouluasiassamme. Sinne kokoukseen sitä viisautta ja tasa-arvoisuutta sitten kiitos. Siksi tämä vuodatus.

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini