Joulunalusaikaa ja vuoden loppua

Perjantai 19.12.2014 klo 22:43

Jouluun on enää vain muutama yö ja kaikki lapset uskovat joulupukkiin ja taikaan,jolla pukki toteuttaa toiveet. Me Säyneisessä tahtoisimme myös näinä päivinä uskoa joulupukkiin,joka toisi päättäjien mieliin uskoa tulevaan ja uskoa maaseudun elämään ja koulumme saisi jostain sen taikasiunauksen ja tähdenlennon, jotta koulu saisi jatkaa toimintaansa edelleen. Olemme kuulleet kyllästymiseen asti valitusta lasten vähyydestä,koulutuksen kalleudesta ja kaikesta muustakin. Mutta kuitenkin järkiperäisesti ajateltuna lähikoulu,pieni taajamakoulu on se paras alkuopetuksen opinahjo, sanokoot pelkkiin kylmiin lukuihin tuijottajat mitä tahansa.

Mistä löytyisi se ymmärrys,se inhimillisyys, se usko siihen tulevaan. Ei lopettamalla,sulkemalla,supistamalla luoda tulevaisuutta missään asiassa. On oltava kaukokatseisuutta, on oltava luottamusta siihen, että elämä maaseudulla onkin se tulevaisuuden juttu, se pointti, se case. Me yksittäiset ihmiset olemme voimattomia vallan ja vallankäyttäjien kynsissä. Mistä löytyisi se viisasten kivi tähänkin asiaan?

Vakavaa asiaa näin Joulun alla.Mutta sitä se on. Joulu on rakkauden,lähimmäisten ja lasten juhla. Se on aikaa, jolloin välitetään toisista, jolloin osoitetaan se välittäminen. Osa ihmisistä onneksi viettää  Joulua sen suhteen ympäri vuoden. Osalla ei tunnu Joulumieltä löytyvän koskaan. Jos jotain saisin joulupukilta toivoa,niin toivoisin sitä viisautta ja ymmärrystä päättäjille, katsetta eteenpäin, ei vanhojen asioiden,kaunojen,kiistojen vatkaamista. Vaan ymmärrystä, inhimillisyyttä ja uudenluomista. Mahdollisuuksien antamista myös meidän taajamaamme,meidän kyläämme,joka tuntuu olevan heittopussina jatkuvasti.

Meidän kylämme elää,hengittää kenties vahvempana kuin aikoihin. Se pursuu elinvoimaa,intoa ja iloa. Ja Joulun me vietämme ilolla ja hartaudella. Jos pakkasherra suo niin valaisemme aattokirkon tien jäälyhdyin. Jos pakkasta ei tule tarpeeksi aikaisin,niin sitten tehdään jäälyhdyt uudeksi vuodeksi. Mutta koko ajan me teemme jotain. Ja sitä tekemistä me tulemme jatkamaan joka tapauksessa päättäkööt päättäjät mitä tahansa. Mutta joskus toivoisi sitä todellista tukea ja ymmärrystä myös sieltä päin.

Kenties kirjoitan oikean Jouluisen tarinan vielä Jouluksi ihan ilman koulupolitiikkaa, mutta  30.12. kokoontuu valtuusto, jolla on päätäntävalta kouluasiassamme. Sinne kokoukseen sitä viisautta ja tasa-arvoisuutta sitten kiitos. Siksi tämä vuodatus.

 

Kommentoi kirjoitusta.

Terveisiä Joulumyyjäisistä

Lauantai 13.12.2014 klo 13:04

Lunta tupsuttelee tasaiseen tahtiin niinkuin Joulun alla pitääkin. Ja mitä muutakin Joulun alla pitää olla? Tietenkin Säyneisen perinteiset Joulumyyjäiset. Myyjäisiä on järjestetty jo vuosikymmeniä, paikka on vaihtunut vanhasta Osuuspankin talosta,Meijän Tuvan kautta nykyiseen vakiintuneeseen paikkaan Nuorisoseurantalolle.

Ja olikin tänään oikein jouluinen lämmin tunnelma taas talollamme. Iloisia ihmisiä,paljon erilaista myytävää kauralyhteitä,leivonnaisia,leipiä,koristeita,kransseja,käsitöitä,puutöitä,huopatöitä,paljon paljon kaikkea. Ja kauppakin kävi letkeästi,iloinen puheensorina täytti talon, kahviossa herkuteltiin Ellin paistamilla uunilämpimillä joulutortuilla ja hörpättiin kahvia päälle. Kaiken kaikkiaan erittäin lämmin ja mukava tunnelma,niinkuin Säyneisessä näissä yhteisissä tapahtumissa aina onkin.  Ja paljon ihmisiä. Se lämmittää  mieltä erittäin paljon, että kun näitä tapahtumia järjestetään niihin innolla tullaan mukaan. Kiitos kaikille osallistujille !

Kylänraitti näytti oikein oikein mukavalle. Liikettä riitti Nuorisoseurantalon ja kaupan välillä runsaasti. Ja luonto verhoutui koko ajan valkoiseen vaippaan. Joulumieli valtasi jo varmaan monen mielen.

Illalla talolla sitten jatketaan joulunodotusta tanssien merkeissä.Puoli seitsemältä aloittaa tanssiorkesteri Fiilinki soittamaan ja soittoa riittää sinne puoli kymmenen seutuviin. Liput ovat edulliset elleivät suorastaan halvat. Lippu maksaa 5 euroa ja sillä saa lisäksi kahviosta glögin ja piparin. Ritvan buffetti on auki ja siellä on Ellin joulutorttuja kahvin kaveriksi. Reippahasti vaan askeltamaan kohti Säyneistä myös illalla. Tunnelma on taatusti mukava ja iloinen.

 

Kommentoi kirjoitusta.

Joulun alusaikaa ja talven odotusta

Keskiviikko 26.11.2014 klo 22:14

Aikaa taas kulunut edellisestä kirjoituksesta mutta emme ole jouten olleet.

Ensi sunnuntaina,ensimmäisenä adventtina vietetään Säyneisessä Joulunavaustapahtumaa M-marketilla. Tarjolla on maukasta marttojen keittämää joulupuuroa kaikellle kansalle ja kauppias tarjoaa kahvit lisukkeineen. Korvatunturin punanuttu karauttaa paikalle puolilta päivin yhden hevosen voimalla ja Lissu-tamma tarjoaa kärrykyytiä halukkaille kello 14 asti, sitten on alettava askeltamaan kohti Venäänahoa ja kotitallia ennen hämärän lopullista laskeutumista. Kirkkokuoron heleä-ääniset naiset laulavat jouluisia lauluja ja vietetään mukavaa aikaa yhdessä. Tervetuloa vaan lämpimästi tapahtumaamme !

Joulunalus tarjoaa myös muuta virikettä kylällämme. La 13.12. talolla tapahtuu eli Nuorisoseurantalolla on ensin päivällä klo  10-13 perinteiset Joulumyyjäiset. Tarjolla varmasti leivonnaisia,joulukoristeita,kransseja,ruisleipää ja mitäpä itsekukin sinne tulee myymäänkään. Elli paistaa lämpimiä torttuja ja kahvipannu on kanttiinissa kuumana. Myyntipöydän saa viiden euron hintaan itselleen. Arpajaisetkin on ja pääpalkintona on se perinteinen kotimainen joulukinkku. Jotta ensin päivällä myyjäisiin!

Illalla samaisena lauantaina on Pikkujoulutanssit samassa paikassa klo 18.30-22.00. Tansseille tahdit takaa tanssiorkesteri Fiilinki ja halavalla pääsee sissään ja tanssimaan. Pääsylippu on 5 euroa ja se  sisältää glögin ja piparin. Buffetista sitten voi muuta virkistävää ostaa. Jotta nyt isommaltakin alalta kokemaan tuo Seurantalon tanssin taika. Tanssikurssilaiset ainakin jalat vipattaen jo odottavat tuota iltaa.

Kyläprojektissa on edetty sen verran,että hankerahoitusta ollaan hakemassa koulurakennuksen muuttamiseksi monitoimikeskukseksi, jos koulutyö siinä lakkaa ja vaikka se jatkuisikin niin rakennuksessa on tilaa monenmoiseen toimintaan ja yrittämiseen. Juankosken kaupungilla on Jokelan Liisa se henkilö, johon voipi ottaa rohkeasti yhteyttä, jos intoa ja ideoita löytyy monimuotoiseen toimintaan. Ja tämä kutsu myös ihan isommalle alueelle. Kuka ken tahtoisi maaseudun rauhaan,kuitenkin peruspalvelujen lähelle niin täältä sitä löytyisi mahdollisuuksia.Oli puhetta keittiön hyötykäyttöön saannista, olisiko siinä jollekin nohevalle yrityksen paikkaa, ruokapalvelun muodossa,pitopalvelukäyttöön ja leivonta yms. myyntiin. Vanhuksille haluttaisiin terveydenhoito ja virikepalveluja. Pienimuotoisille esim. käsityöyrityksille löytyisi tiloja. Ym Ym.

 Kylällehän saatiin taas postipalvelutkin takaisin kaupalle,alkavat 1.joulukuuta ja Veikkauksen myyntipiste on myös palannut Säyneiseen,joten onneaan pääsee koettamaan rahanhankinnassa kauppareissulla.

Talveahan tässä odotellaan, pakkasta ja lunta. Lumi näyttäytyy silloin tällöin mutta nyt kyllä on ollut aika sumuinen tihkusateinen päivä. Toivotaan,että keli kääntyisi oikeaksi talveksi pikkuhiljaa niin päästäisiin hiihtämään ja luistelemaan. Ja lumi toisi sitä kaivattua valoisuutta pimeisiin päiviin. Toki tässä pimeää pimeämmässä ajassa on sekin taika, että sitä mukavemmille näyttävät pihoihin ilmestyvät ns. jouluvalot ja kynttilöitä on mukava poltella illankähmeessä. Saas nähdä onnistuuko tälle Joululle jäälyhtyprojekti. Jos pakkaset tulevat niin ei kun sankot tulille kaikki ja tehdään se jäälyhtykatu Joulukirkolle. Viime Jouluna vesi vesitti jäälyhtyjen teon, mutta katsotaan nyt miten sen asian käy.

Teatteririntamalla porskutetaan vahvalla tahdilla. Helmikuun talvinäytelmäksi valmistuu Maiju Lassilan tekstiin perustuva nasakka hupaelma "Kertomus siitä,kuinka Manasse Jäppinen Iin oppi". Korhosen Pirkko on näytelmän dramatisoinut ja kirjannut napakkaan muotoon ja siinä on Manasse-ressukan tukka ja takapuoli tiukilla, kun lukutaitoa yritetään iskeä pojan päähän ihan urakalla.Äiti yrittää vaan ei ihan kaikkia puustaimia tunne, isällä ei lasit näytä ja koulumestariltakin tahtoo neuvot ja taidot loppua. Kannattaa tulla muuten katsomaan. Esitysajat ensi maanantain harjoituksissa lyödään lukkoon mutta helmikuun sunnuntait on jo ajateltu päivänäytösajoiksi ja katsotaan jos viikoillekin muutama pläjäytettäisiin.

Kesänäytelmäksi on aika vahvasti valittu Joel Lehtosen Putkinotko, jota Pirkko kynä sauhuten pistää näytelmän muotoon koko ajan. Suuri produktio siitä tulee mutta se istuu Säyneisen Kesäteatterin maisemaan kuin nenä päähän. Tästä lisää kunhan asia etenee, mutta innokkaat teatteri-ihmiset: tässä on sitten hyviä rooleja tarjolla. Pirkkoon vaan yhteyttä jos Thalia alkaa kutitella mukavasti jalkapohjia ja hivellä huulia. Teatteriporukassamme ei tule suru rintaan eikä itku märise silmäkulmissa. Alustavasti aikuisia miesrooleja n 8 ja saman verran naisia, sekä litania lapsia.

Mutta nyt on aika painua yöpuulle. Nähdään sunnuntaina kaupalla :)

 

Kommentoi kirjoitusta.

Hyvää huomenta

Lauantai 18.10.2014 klo 6:11

Kuulakkaat rapsakkaat pakkasaamut ovat saapuneet. Sieltä se talvi tulee. Ainakin ehkä päiväksi, huomiselle taisi lupailla lumi- ja räntäsateita. Jatkostahan ei tiedä, mutta komeita päiviä taas on sääolollisesti ollut.

Komea ja mukava tapahtuma oli eilen illalla koululla. Säyneisen Urheilumetsästäjät ry vietti hirvipeijaisia ja seuran 60-vuotisjuhlaa. Leila ja Helvi olivat taas taikoneet makoisan sopan vasahirvestä, aivan suussa sulavaa mustikkapaistosta vaniljakastikkeen kanssa jälkkäriksi. Nam. Ja taas oli suuri joukko ihmisiä lähtenyt liikkeelle. Tämä hirvipeijaisperinne on maaseudulla pitkä ja monivivahteinen. Joka syksyinen tapahtuma. Ennen vanhaan peijaiset olivat todellakin peijaisia, joissa sittten kaadettiin muutakin kuin hirveä, siis kipattiin miestä väkevämpää nurkan takana ja jutut ja tapahtumat olivatkin sitten sen mukaisia.Nykyään tavat ovat siistiytyneet niin metsästyksessä kuin peijaisissakin.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.

Syyskuista huomenta Säyneisestä

Perjantai 19.9.2014 klo 8:48

Hyvää huomenta. Aurinko aloittelee paisteluaan pilviverhon takaa ja vielä tänään lämmittää mukavasti päivänmittaan. Nautitaan näistä viimeisistä syyskesän päivistä. Pitkään on lämpö meitä hellinytkin. Ensi viikolla säätiedotus lupailee jo aivan erilaisia lämpötiloja ja tiistain vastaiselle yölle syksyn ensimmäisiä räntä- ja lumisateita. Tähän mukavaan aurinkoiseen syksykeliin onkin jo tottunut niin, että saattaa olla lieviä sopeutumisvaikeuksia kelinvaihdoksen myötä. Mutta niinhän se vaan menee,että todellinen syksy saapuu vääjäämättä ja sen jälkeen talvi.

Talven myötä Säyneisessä on viime vuosina tehty talviteatteria. Ja sitä suunnitellaan ensi talvellekin vakavasti. Luettavana on ollut Maiju Lassilan "Manasse Jäppinen ja lukutaito". Sitä Pirkko nyt työstää teatteriversioksi meille ja katsotaan saadaanko se näyttämölle. Teksti on hersyvää ja napakkaa. Siitä voi odottaa kyllä ihan loistavaa näytelmää. Sitä odotellessa. Kypsytellään ja kehitellään.

Tanssikurssi on saanut hienon suosion. Viime sunnuntainakin talolla pyöri 20 iloista paria tanssin pyörteissä. Lisääkin mahtuu. Tervetuloa vaan rohkeasti mukaan kaikki nekin,jotka vielä pohtivat tohtisiko tulla. Tottakai! Siellä on todella hauskaa :)

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.

Mainion päivää !

Perjantai 5.9.2014 klo 8:04

Huomenta ja hyvää syyskuun viidettä päivää,Mainion päivää, Yrittäjien päivää, Suomenhevosen viikkoa ja muuten vaan mukavaa perjantaita :)

Mainio ja yrittäjien päivä tänään onkin Säyneisessä, kun joukko Säyneisen yrittäjiä lahjoittaa tänään Säyneisen koulun kaikille oppilaille tablettitietokoneet käyttöön. Luovutus tapahtuu tänään klo 10 koululla. Siinä lapset siksi aikaa keskeyttävät Unicef-kävelynsä. Sitä nimittäin Säyneisessä harrastetaan myös koulun puitteissa,pienet jalat tepsuttavat muualla maailmassa huonompiosaisten lasten koulunkäynnin ja terveyden tukemiseksi. Sieltä se lähtee, se toisten ajatteleminen ja tukeminen. Mutta aivan mainiolta tuntuu nyt tämäkin päivä, kun tietää miten paljon iloa ja apua on noistakin tableteista opetustyön monimuotoistamiseksi. Olkaapa hyvä :)

Samalla koulu saa Kylätoimikunnalta käyttöönsä frisbeegolfkiekkopaketteja, jotta koululaiset pääsevät liikuntatunneilla kiekkoja liidättämään urheilukentän maastoon.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.

Elokuista aamua Säyneisestä

Perjantai 29.8.2014 klo 8:26

Huomenta kaikille:)

Pikaista päivitystä ajankohtaisiin asioihin. Mieli on iloinen ja onnellinen lapsukaistemme puolesta. Pakko tässä livauttaa uutinen ilmoille,jotta Säyneisen koulun oppilaat saavat lähiaikoina tablettitietokoneet käyttöönsä koululle jokaikinen pikkuinen nakkivarvas. Säyneisen alueen yrittäjät lahjoittavat tabletit koululaisten käyttöön lähiaikoina! Näin se yhteisvastuullisuus toimii alueellamme. Suuren suuri kiitos ja halaus jokaiselle talkoisiin lähteneelle ! Pikku koululaisemme saavat näin jotakin ihan upouutta käyttöönsä koulutyöhön.

Toinen uutinen eilisestä sivistystoimen seminaarista. Jokainen uusi oppilas on tervetullut mihin tahansa Juankosken alueen kouluun myös ns. rajojen takaa. Koulukyyditykset järjestetään sikäli mikäli samaan kyytiin on useampi lapsi tulossa samalta seudulta. Näinollen myös Säyneisen kouluun voidaan ottaa myös entisen Nilsiän ja nykyisen Rautavaaran puolelta reilusti oppilaita ja näin saadaan lähikoulu säilymään myös pohjoisessa päässä. Loistavaa. Nyt vaan vanhemmat porukalla pohtimaan asiaa ja tiedusteluja lähettämään vs sivistystoimenjohtaja Riikka Karttuselle. Tehdään se ihme yhdessä ja pidetään lähikoulu myös koillis-ja pohjois-Kuopionalueen pikkukoululaisille.

Koulun kanssa suunnitelmassa lähiaikoina koulu/lapsi/koti/kylä- päivä jossa maastoudutaan Salpatuvan maastoon yhteiseen toimintapäivään. Tähän innolla mukaan kaikki kylän järjestöt ja kyläläiset. Olisi mukava jos saataiisiin myös vanhusväestöä mukaan yhteiseen päivään. Näin kaikki ikäluokat saisivat potkua alkavaan syksyyn.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.

Huomenta kaikille

Keskiviikko 20.8.2014 klo 7:22

Eletään elokuun 20.ttä päivää ja vesilinnun metsästys alkaa tänä aamuna. Se vie metsämiehet- ja naiset vesistöjen heinikoihin sihtaamaan piipun vartta pitkin siivekkäitä. Lajilla on oma laaja harrastajakuntansa ja jyske järvillä tulee olemaan armotonta puolen päivän jälkeen ja seuraavina iltoina ja aamuina. Uimareiden kannattaa varustautua punaisilla vilkkuvalopipoilla lähipäivinä. Mutta tämä vain näin sivulauseena ja merkkinä siitä,että syksy on tulossa oikeasti ja kesälle jätetään lopullisia hyvästejä. Lämpötilakin ulkona on kaukana niistä muutaman viikon takaisista uuvuttavista hellelukemista, mutta niitä lämpimiä aamuja ja iltoja jo kaipaa, vaikka silloin ne tuntuivat tuskastuttavan kuumilta. Mutta näin vuodenajat etenevät.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.

Maanantaiaamua!

Maanantai 11.8.2014 klo 9:05

Se on joltakin osin kesä sitten ohi. Koulut avaavat ovensa tänä aamuna ja lapset palaavat lämpimän kesän jäljiltä koulutielleen. Muistetaanpa kaikki aikuiset turvata lasten koulutie ja ottaa pienet koululaiset huomioon liikenteessä. Lapsia on paljon mutta ei yhtään ylimääräistä,joten tarkkana sitten tuolla tienpäällä,missä pienet jalat tepsuttavat elämiensä alkutaipaleita ja myös ne isommat koululaisetkin tarvitsevat saman huomion!

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.

Kuuman kostean minä tunsin.... Säyneisen

Tiistai 29.7.2014 klo 8:49

Huh hellettä ja kostean kuumaa substrooppista huomenta Säyneisestä!

Helleaalto vyöryy ja velloo täälläkin jo kohta neljättä viikkoa. Aurinko on polttavan kuumaa, yöt hikisen lämpimiä ja kansa puhisee ja ähkää kuuman kanssa. Mutta pitää koettaa jotenkin nauttiakin tästä ilmanalasta, vaikka tuskaista se on heille,jotka töitä yrittävät tehdä, tuskaista on vanhuksille ja sydänsairaille eivätkä eläimetkään kyllä nauti tästä kuumuudesta.

Mutta kohta tulee kuitenkin syksy ja helteet ovat muisto vain. Syksyn lähenemisestä muistuttelevat pimenevät yöt. Jotka nyt kyllä ovatkin eksoottisenoloisia näillä leveysasteilla. Lämmintä lähes kuumaa on öisin ja silti auringonvalo yöksi katoaa ja maisemat verhoutuvat tummaan samettiin.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.

Paista päivä,helli helle

Keskiviikko 16.7.2014 klo 7:45

Ja kylläpä helliikin, tuo helle nimittäin. On kostean kuumaa, tuulikin on lämmintä ja leppeää. Ilima on kuin lämmintä maetoo. Nautitaan nautitaan, vaikka tukala töitä tehdä onkin niin lyhyt on tämä Suomen kesä.

Lyhyt on myös siinä suhteessa, että Kesäteatterimme "Elo tyyni,suojakas" rallattelee jo siinä vaiheessa,että näytäntöjä on jäljellä enää 3 ! Siis huomenna torstaina 17.7. klo 19.00 ,perjantaina 18.7. klo 19.30 ja sunnuntaina finaali 20.7. klo 13.00.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.

TÄRKEÄ PÄIVÄ TÄNÄÄN

Perjantai 4.7.2014 klo 11:28

Hei pitkästä aikaa. Ei tarkoita sitä,jos kirjoitusta ei ole ilmaantunut,jotta tässä olisi makailtu laakereilla täällä meidän kylällä. Ehei, nyt on ollut niin tiivistä elämää kesäteatterin eteen,jotta kone on saanut olla rauhassa tältä osin.

Siis tänä iltana ensi-illassaan ja ensiesityksessään Pirkko Korhosen käsikirjoittama ja ohjaama "Elo tyyni,suojakas". Ja myö Säyneisen teatteri-immeisethän sitä koetetaan parhaan mukaan esittää. Ei ole ollut näin vuoristoratamaista ja aaltoilevaa teatterinteko pitkään aikaan, sairastapausten vuoksi harjoituskausi muodostui niin repaleiseksi,jotta pari näytäntöä alusta jouduttiin peruuttamaan ja jopa kokoustusta pidettiin siitäkin,josko produktio kokonaan joudutaan siirtämään seuraavalle kesälle. Se oli kovaa mietintää se. Mutta tuli sitten maanantai-ilta,jolloin meidän piti päätös tehdä ja päätös oli se, että kyllä myö tämä esille tuodaan! Ja niin teemme, ja kovasti töitä tämä viikko on tehtykin ja tulos on sitten näkyvissä yleisölle ensimmäisen kerran tänä iltana.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.

Juhannus on meillä herttainen

Lauantai 21.6.2014 klo 18:16

Heipä hei ja mukavaa Juhannuksen jatkoa. Ei sada, ei ole pahemmin itikoita eikä ötököitä. Ei helli helle mutta aurinko on paistellut pitkin päivää, vaikkakin viileän tuulen säestämänä. Mitäpä siitä, joka tapauksessa on kesän juhla. Perheet,sukulaiset,ystävät kokoontuvat laittamaan yhdessä ruokaa, saunomaan, pulikoimaan jäätävässä järvivedessä, rupattelevat ja nauttivat yhdessäolosta.Lepäävät ja lataavat akkuja arkea varten. Nuoriso on lähtenyt omille juhlilleen kuka minnekin ja lapset jääneet vanhempien iloksi. Siis nauttikaamme kesästä viileästä säästä huolimatta. Onhan kuitenkin vihreää, kukat kukkivat ja linnut laulavat.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.

Helteistä torstai-iltaa

Torstai 5.6.2014 klo 21:24

Huh huh,kun on kuumaa. Ja kaunista ja kesäistä. Lämpötila hipoo vieläkin 30 astetta vaikka kello on jo yli 9 illalla. Alkukesän luonto on vehreimmillään ja kasvu kaikella tasolla hurjassa vauhdissa. Niin monensävyistä vihreää löytyy luontoäidin maalaamista maisematauluista. Taivaalla ajelehtii muutama pumpulinen poutapilvi ja tuuli on ihan minimaalista virettä. Ah autuutta!

Kesä on siis alkanut ja huomenillalla kesäkausi pyörähtää todenteolla Säyneisessäkin käyntiin. Ai mitenkäkö? No ensimmäinen iltatori pärähtää käyntiin huomenna klo 16.30.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.

Viileää mutta silti lämmintä aamua Säyneisestä

Tiistai 27.5.2014 klo 7:20

Huomenta kaikille. Toissapäiväinen helleaamu on muuttunut alle 10 asteen pilvipoutaiseen lämpötilaan, mutta luonto vihertää,linnut laulavat ja usko kesään on hetkellisestä viileydestä huolimatta vankka. Sieltä se palaa se lämpö ja aurinko varmaan ihan pikapuoliin.

Aurinko on palaamassa myös Säyneisen kouluun. Eilinen kaupunginhallitus päätti, että koulutyö Säyneisessä jatkuu. Uutisointi on sikäli virheellistä mediassa,että siellä puhutaan vuoden jatkoajasta. Me puhumme koulun jatkumisesta. Monikaan ei ota huomioon koulupiirien uusjaosta kuntaliitoksen myötä. Siinä entisen Nilsiän puolen Säyneisen raja-alue on todellakin Säyneisen koulupiiriin kuuluvaa aluetta ja sen lapsimäärä on todella merkittävä. Olemme puhuneet päättäjille tästä asiasta loputtomiin ja puhuneet siitä,että nämä lapset saisivat aloittaa jo ensi syksynä Säyneisen koulussa, tulevassa todellisessa lähikoulussaan. Ja sille on kaikki edellytykset. Jotta ei kun vaan sivistystoimeen aloitusilmoituksia jo ensi syksylle! Alueen omatkin nykyiset oppilasennusteet lupaavat merkittävää nousua oppilasmäärissä jo v 2015 jo pelkästää silloisen lapsimäärän mukaan . Nytkinhän alueelle on muuttanut lapsiperheitä,jotka noissa laskelmissa eivät näy.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.

Aurinkoista kesäaamua !

Perjantai 23.5.2014 klo 7:59

Hyvää huomenta ja aurinkoista sellaista! Pitkästä aikaa, päivät,illat ja osin yötkin täyttyvät monenmoisella tohinalla, semmoista se on kevät!

Kevät tuo tullessaan kesäteatteriin liittyvät tohinat, harjoitukset ym. sellaiset.

Lisäksi tässä ennen maanviljelijöimme joutumista peltotöihin ehdimme aloittaa myyntitonttien raivauksen. Aloitimme sieltä euron tonttien puolelta, ja joku oli jo varmaan ystävällisesti lehdessäkin hätäillyt, että kesken on. No niin on kun katsopas ystävä hyvä, kun meillä tämä homma hoidetaan omien töiden ohella. Traktorimiehet ovat nyt leipätyössään peltohommissa ja ajavat ne risukasat sieltä kyllä pois ihan hetimiten kun ehtivät. Ja loput tontit hurruutellaan raivata samoiten, kunhan siemet ovat päässeet maahan. Polttopuuaines saadaan yhteiseen käyttöön eli muutama kuorma meni Nuorisoseurantalon pihaan ja onkin siellä jo pilkottuna kuivamassa. Nuorisoseurantalo lämmitetään talvisin käyttölämpöön puulla, perussähkö siellä pienenä pidetään mutta puu-uunit antavat sen oikean lämmön tarvittaessa.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.

Sunnuntai-iltapäivää

Sunnuntai 4.5.2014 klo 17:37

Aurinkoista illanalkua kaikille.

Tänään aloitimme urakan tonttienraivauksessa. Viisi tuntia tehokasta,raivokasta talkootyötä ja iso alue muutti muotoaan jo kummasti. Valtavasti puuta, polttopuuta ja risua tuloksena. Paljon on työtä vielä jäljellä ja talkoolaisia tarvittaisiin vielä lisääkin. Siellä on kaadettua risukkoa,jota saisi kasata poisajettaviin kasoihin. Huomenillalla töiden ja lehmienlypsyjen jälkeen kokoonnumme taas sinne Kitinätie/Päivöläntie- maastoon. Mitä enemmän tekeviä käsipareja sitä nopeammin tulosta ja eivät kädet väsyisi eikä raatokaan niin pahasti vain muutamilla. Tämänpäiväinen porukka olikin niin valtavan tehokasta, että tulosta syntyi ja nopeasti.Mutta joukkoon mahtuu ja olisimme enemmän kuin kiitollisia edes pienestäkin ajasta,jonka jokainen voisi uhrata tälle hommalle. Kysymyshän on kuitenkin koko alueemme asiasta. Haluamme saada nuo tontit myytyä ja niille asukkaat ja sehän lisää taas alueemme elinvoimaa.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.

Vappuaattoa kaikille!

Keskiviikko 30.4.2014 klo 8:52

Sää on tyypillinen vappuaaton sää. Kolea ja puolipilvinen. Räntää koetti taivas viskellä hetken ennen kahdeksaa mutta vain tilkkasen. Tuuli on kylymältä puolelta,ei paljon kesähameessa kelekutella eikä piknikkejä järjestetä näillä main. Tai jos joku järjestää niin varautuu sitten toppahousuilla ettei vilu hiivi viltin alle illalla.

Eilen kirmastelimme etsimässä rajapyykkejä myyntitonteilla, osa vaikeasti löydettävissä mutta rajat jotakuinkin selvillä. Työtä riittää aika rajattomasti raivaushommassa. Jokainen käsipari on tarpeeseen,jotta tontit saadaan kuosiinsa. Pakko oli pysähtyä Ryöpänjoen tontin rannassa. Männikössä ihastella alapuolella ryöppyävää jokea ja kuunnella lintujen liverrystä oksistossa. Ruukinrannan tonteilla on mahtavia ikimäntyjä, jotka ovat monta vappua nähneet. Voi kun ne osaisivat tarinoita kertoa, mitä ovat kokeneet vuosisatojen aikoina. Niiden katveeseen on joillakuilla onnellisilla mahdollisuus kotipesänsä rakentaa. Melkein keskellä kylää ja kuitenkin omassa rauhassaan voisi asustella ja lapsiaan kasvattaa.

 

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.

Keskiviikkoaamua Säyneisestä

Keskiviikko 23.4.2014 klo 7:38

Huomenta. Aurinko on taas noussut ja niin se tulee nousemaan jokaikinen aamu vastaisuudessakin. Eilisiltana istumassa kuntaliitoksen kuntalaisillassa Juankoskella. Paljon ympäripyöreää puhetta ja toistensa olalletaputtelua päättäjillä ja virkamiehillä. Saahan nähdä, mitä on sitten tulevaisuus.

Ei Kuopio-liitos meitä säyneisläisiä pelota, päinvastoin toivoisi, että asioiden hoitaminen jopa helpottuisi,kun vastapelurina on sitten Kuopion päättäjät. Kovasti puhutaan lähidemokratiasta ja asioihin vaikuttamisesta. Sitä täällä Säyneisessä on jouduttu tekemään iät ajat jo liitoksesta Juankoskeen asti. Juankoskelaisille se tulee olemaan ihan uusi asia sitten,kun liitos Kuopioon toteutuu. Uskokaa vaan se vaatii todella paljon työtä,työtä ja vielä kerran työtä. Siihen täällä meillä on totuttu ja sitä jatketaan herkeämättä.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.

Huomenta

Maanantai 21.4.2014 klo 8:29

Aurinkoista kevätaamua jälleen kerran.

Eilen teimme ulkoilupäiväreissun Pisan maisemiin. Lähdimme matkaan Salmenpellontien lähtöpaikalta. Säyneisestä autolla tuohon paikkaan ajaa alle 10 minuutissa. Keli oli mitä loistavin ensimmäisenä pääsiäispäivänä.

Täytyy sanoa,että reppu tyhjeni eväistä mutta täyttyi taas eväillä elämään runsain mitoin. Upeat maisemat, puhtaampaa puhtaampi luonto täynnä keväistä lintujen liverrystä, pienten purojen solinaa, hiljaista tuulenvireen suhinaa ikimetsän puiden oksistoissa. Kiipeily pitkin vaelluspolkuja sai sykkeen mukavasti nousemaan ja kinttuja pakotti varsinkin nousu Pirunkellarilta takaisin Pisan laelle. Mikä sen mukavampi tapa viettää päivää kuin perheen ja hyvien ystävien kanssa taivaltaa luontoemon tarjoamassa luomukuntoilupaikassa, jossa maisemat salpaavat henkeä ja puhdas ikimännikkö tarjoaa raikasta ilmaa hengitettäväksi.

Kannattaa ehdottomasti suunnata askeleensa varsinkin näin kevätaikaan noihin maisemiin.

Valokuvailukierrostani aion lähiviikkoina jatkaa muihinkin lähimaisemiimme,jotta pääsette osalliseksi näin kuvien kautta Säyneisen tarjoamiin loistaviin mahdollisuuksiin luontoliikkumiseen.

 

Kommentoi kirjoitusta.

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »